2 dec. 2009

Inceputurile Biliardului!

De ce este postavul unei mese de biliard este de obicei verde? Pentru ca iarba este verde, biliardul derivand din cricketul pe iarba. Acesta a fost adus în casa si transpus pe o masa, în secolul XV, în Anglia si Franta, atunci când jocurile încep sa apara în operele de arta ale vremii. Prima masa de biliard a fost comandata de catre Ludovic al XI-lea al Frantei în 1470.
In 1587, Mary, Regina Scotiei, se plange, pe timpul cat a fost inchisa in Castelul Fotheringay, de faptul ca cel mai mult ii lipseste masa ei de biliard. Dupa executie, trupul decapitat al acesteia a fost înfasurat în postavul mesei de biliard.

Nu exista nici o dovada ca biliardul a fost jucat înainte de anii 1400. Cea mai veche referire despre acest joc apare in piesa lui Shakespeare - Antoniu si Cleopatra. În Actul II, Scene 5, Cleopatra spune: "Sa mergem la biliard. Vino, Charmian." Piesa a fost jucata pentru prima data in anul 1609.

Jocul este foarte popular în casele regale ale Angliei, si place de asemenea si oamenilor obisnuiti. În „The Complete Gamester” (publicat în 1674, prima carte care contine reguli de biliard, precum si alte jocuri), autorul Charles Cotton afirma ca jocul "este mult mai apreciat si mai jucat in Europa, în special în Anglia, acolo existand si câteva orase care aveau si „mese de biliard publice”.

- va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu